Sena kvällar med LFW

I helgen går London Fashion Week av stapeln än en gång! Vår label som heter Unique, visar på söndag.

Ikväll har vi alla suttit och handsytt och ändrat och fixat och donat med plagg som bärs upp från provningarna med stylisten, som bestämmer vilka plagg som ska utgöra en look och vilken modell som ska ha vilken look.

Det är ändå ganska trevligt att sitta och sy fjädrar, paljetter, broderier och annat för hand tillsammans med kollegorna. Det är skönt att få en paus ibland från att göra mönster eftersom det tar så väldigt mycket tankekraft och energi. Det betyder inte att det är lättare, men andra förmågar som får dammas av och användas ibland vilket är kul!

Här är mina bästa tips för (någorlunda) smärtfri handsömnad för catwalken och annat:

    • Råkar du sticka dig på en nål (ja man tappar ju räkningen efter några minuter bara) och det kommer blod på plagget du syr på och det dessutom råkar vara ett vitt plagg – ta en rejäl bit med vit sytråd och stoppa i munnen och tugga ordentligt så att tråden blir helt blöt (har du precis ätit choklad eller typ blåbär är det nog en bra idé att skölja först). Forma till en liten boll och gnugga på blodfläcken! Det låter lite excentriskt, men det funkar faktiskt mycket bra. Gjort det bland annat på två brudklänningar! Det blir blött på tyget, men gnugga/torka inte med något annat utan låt fläcken torka.
    • Lär dig några olika stygn ordentligt. Olika sömnad kräver olika stygn! Ska du fålla ett par b
      yxor eller en sidenscarf? Ska du kasta över en chiffongkant, förstärka ett knapphål, sy ihop en söm med osynliga stygn, sy en stickning på ett slag? Alla kräver kunskap om vilket stygn som är bäst och träning i att sy stygnen så jämt och hållbart som möjligt.
    • Sy med kort tråd och tunn nål. Jag kommer ihåg att Manette brukade säga ”bara lata skräddare syr med lång tråd”, och det tänker jag fortfarande nästan varje gång jag klipper min trådbit! Och även om man nu inte försöker vara lat så blir det bara trassel av lång tråd, plus, om du syr fel eller måste göra om en del av sömnaden kanske du inte behöver ta bort allt du gjort utan bara en del av det du sytt.
  • Mitt sista tips är att vänja sig vid att sy med fingerborg. Gillar man inte metall finns det i silikon eller så finns det fingerborg utan ”lock”. En gång sydde jag en fingerborg av skinn som var jättebra. Efter bara lite handsömnad så börjar nålhuvudet ta hål på huden på fingret du trycker med och så spar du lite tid eftersom du inte behöver trycka så försiktigt med fingret och du riskerar inte att börja blöda! Win win.

 

Följ Topshops modevisning på söndag om ni vill, här. Kom ihåg Sverige ligger en timme före Storbritannien bara.

Vanessa