Tidigare elever

Olivia Gran

Olivia Gran

Efter ett år på Mönsterkonstruktion / direktris har jag fått med mig så mycket mer kunskaper än jag förväntat mig. När man i slutet av utbildningen står med sin första kollektion så känns det nästan overkligt att ta in att man lärt sig så mycket att man kan sätta ihop en liten kollektion. Dvs – idé, process, modeteckning, mönsterkonstruktion och sömnad.
Utbildningen har högt tempo så trots att ett år Känns kort så är det intensivt och ger otroligt bra grundkunskaper och lite till.
Jag kommer ha med mig allt jag fått från tillskärarakademin långt framåt, grunderna är trots allt det viktigaste och man kan hela tiden höja ribban och utvecklas mer under hela tiden.
Jag skulle definitivt rekommendera utbildningen till andra.

Fanny Waller

Fanny Waller

Då jag sökte till Tillskärarakademin Malmö hade jag bakgrund i produktutveckling, och hade bland annat jobbat som inköpsassistent tidigare. Jag var intresserad av mönsterkonstruktion och ville utveckla det samt mina kunskaper i sömnad, och tilltalades av det hantverksbetonade arbetssättet som finns på skolan.
Jag gick Mönsterkonstruktör/Direktris, där det förutom mönsterkonstruktion ingår sömnad och modeteckning. Man lär sig under utbildningen allt från grunderna i konstruktion till att göra egna mönster, och får hela tiden driva sin egen utveckling. Jag tycker att det är väldigt utvecklande att få arbeta med händerna, och att hela tiden få möjlighet att pröva sina egna idéer. Vi har under året arbetat både individuellt och i grupp, fått jobba med roliga externa projekt och slutligen fått konstruera, rita och sy våra egna kollektioner. Väldigt lärorikt och väldigt roligt.

Jag ska nu fortsätta plugga digital mönsterkonstruktion, efter ett intensivt och jättekul år!

Malin Horne

Jag började min kreativa bana när jag var liten med att teckna, ofta manga med historiskt inspirerade kläder. Historien och dess kläder har alltid fascinerat och inspirerat mig. När jag blev äldre började jag även sy medeltidsinspirerade kläder till mig själv. Jag hade ingen mer kunskap än den jag fått från grundskolan och senare någon enstaka kvällskurs, men kände att jag ville lära mig mer inom sömnaden och bli bättre. Jag blev tipsad och rekommenderad att gå ett år på Tillskärarakademin Malmö, och nu när jag gått här ett år kan jag tydligt se att det var perfekt för mig! Det har varit ett underbart år fyllt med ny kunskap i högt tempo. Jag har lärt mig mönsterkonstruktion från grunden och förstår nu hur plagg är konstruerade och kan göra i princip vad jag vill, och jag har fått verktyg för att testa mig fram och experimentera vidare. Inom sömnaden har jag blivit mycket mer säker och det har varit otroligt roligt att lära mig mer inom det tack vare all sömnad under höstterminen. I utbildningen ingår även modeteckning, vilket jag tyckte var roligt att få ta fram pennorna igen och börja teckna och utvecklas även där.

Tack vare all kunskap genom utbildningen kunde jag sedan designa och teckna, konstruera och sy min egen slutkollektion, vilket är den bästa avslutningen och insikten till att jag lärt mig väldigt mycket under året och att jag kan mer än jag tror!

I sommar ska jag praktisera i syateljén på High Chaparral och lära mig mer om Vilda Västern kläder från slutet av 1800-talet, och till hösten hoppas jag kunna arbeta och hjälpa till på en mindre teater för att lära mig mer inom scenkostym. Min förhoppning är sedan att kunna söka vidare utbildningar inom just scenkostym och historiska kläder nästa år!

Vanessa Hansen

Vanessa Hansen

Mönsterkonstruktör, London

Jag arbetar som mönsterkonstruktör i London – just nu på highstreet-märket Reiss och det exklusiva modehuset Emilia Wickstead. Jag gick utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris på Tillskärarakademin Malmö under 2012/13. Efter det fick jag en praktikplats hos Vivienne Westwood som blev min väg in i branschen i London, först som tillskärare och sedan som mönsterkonstruktör. Märkena jag jobbar på har bland annat gjort kläder till Keira Knightley, Kate Middleton och Michelle Obama.

Utbildningen på Tillskärarakademin gav mig de helt nödvändiga grunderna för att arbeta som mönsterkonstruktör: att tekniskt konkretisera designidéer, att arbeta med många olika material och att göra produktionsfärdiga mönster att skicka till fabriker över hela världen. Idag jobbar jag framför allt med digital mönsterkonstruktion, i nära samarbete med designers, sömmerskor och produktutvecklare. Det är en otrolig känsla att se folk på stan gå i kläder som jag gjort och se mina plagg på catwalken under London Fashion Week. Det var verkligen rätt steg att läsa till Mönsterkonstruktör/Direktris på Tillskärarakademin Malmö. De kunskaper jag fick på skolan står sig mer än nog i internationella sammanhang och jag hade inte varit där jag är idag utan året på Tillskärarakademin.

Blenda Nilsson

Blenda Nilsson

Konstruktörs assistent – Stockholm

Tiden på Tillskärarakademin kommer jag alltid se tillbaks på och minnas varmt. Helene, Manette och Ivanka hjälpte mig inte bara att utvecklas inom konstruktion/ modeteckning och sömnad, utan även att växa som person. Lärarna lägger ner stort engagemang och intresse i varje elevs utveckling och hjälper en att bygga upp ett kontaktnät, under utbildningen såväl som efter avslutade studier. Min tid på Tillskärarakademin öppnade upp dörrar till väldigt roliga samarbeten och uppdrag.

Efter avslutade studier jobbade jag en sommar på NordHsytt skrädderi i Simris. Där fick jag tillämpa de kunskaper jag fått, främst inom sömnad men även en del inom mönsterkonstruktion.

Idag är jag anställd på H&Ms huvudkontor i Stockholm som konstruktörs assistent på Trend. Vi jobbar i ett team och det finns gott om utrymme för utveckling. Här jobbar jag dagligen med konstruktion och passform, att få ett plagg att passa en så stor målgrupp är en utmaning och utan kunskaperna från min gedigna utbildning på Tillskärarakademin hade det inte varit en möjlighet.

Jag är väldigt glad att jag valde att läsa även tredje terminen, produktutveckling/ design. Kunskaperna från utbildningen har jag stor nytta av i mitt dagliga arbete, då tredje terminen bl.a. går ut på att lära sig hur det fungerar på ett konfektionsföretag.
Jag skulle rekommendera alla att studera vid Malmö Tillskärarakademi.

Tusen tack till Helene, Manette och Ivanka för tre fantastiska terminer, vi ses igen!

Sofia Nilsson

Sofia Nilsson

Jag har aldrig läst något inom mode tidigare utan är självlärd. Jag har bara efter 1,5 år på Tillskärarakademin en väldigt bra grund att stå på, nu när jag ska stå på egna ben.

Det är mycket kunskap från skolan som jag bär med mig nu när jag har klivit ut i arbetslivet. Dels det första året på utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris som la grunden med mycket mönsterkonstruktion. Men framförallt den tredje terminen Produktutveckling/Design som har öppnat dörren för mig ut i arbetslivet.

Där fick jag lära mig allt som har med produktionshandlingar att göra. Allt det jag lärde mig på utbildningen är exakt sådant som jag idag gör på min praktikplats. Min praktik har jag valt att göra på det Malmöbaserade märket Séfr Séfr . Utan de kunskaper jag fick hade jag aldrig ens kunnat söka denna praktikplats.

Tack vare utbildningarna på Tillskärarakademin har jag tillsammans med en kollega kunnat starta upp vårt eget märke och sociala projekt Alerta projects här i Malmö.
Från att sitta helt förvirrad på de första datalektionerna under första året till att några månader senare behärska både illustrator, photoshop och excel väldigt bra. Framförallt tyckte jag det var oerhört kul, det har jag Tillskärarakademin att tacka för.

Filippa Svensson

Jag ansökte till Malmö Tillskärarakademi för att jag ville skaffa mig förkunskaper till att läsa vidare inom mode. Jag hade inte en klar bild på vad det var jag ville arbeta med inom branschen men visste att jag ville jobba kreativt. Under mina två terminer på Malmö Tillskärarakademi lärde jag mig väldigt mycket mönsterkonstruktion, vilket har visat sig vara en fantastisk fördel att luta sig tillbaka på.

När jag skulle gå vidare så ansökte jag till två skolor i Paris och fick erbjudande om att hoppa på det andra året direkt på den ena skolan, och att läsa första och andra året parallellt på den andra skolan (baserat på mina förkunskaper från Tillskärarakademin).

Idag läser jag fashion design på ESMOD i Paris och har ambitioner om att jobba inom womenswear i framtiden!

Malin Ryberg

Malin Ryberg

Jag började studera på Tillskärarakademin Malmö, färsk och osäker kring många delar inom mode. Ett år senare hade jag en stabil grund i mönsterkonstruktion, sömnad och modeteckning.

Efter skolan sökte jag praktik hos ALTEWAISAOME där jag stannade i 6 mån.
Sedan sökte jag vidare till 5 bachelor program (mode design) runt om i Europa och jag kom in på allihop. Mycket tack till Tillskärarakademin som gav mig en grymt bra grund att stå på som jag sedan kunnat nyttja väl och använda för att senare hitta mitt mera specifika uttryck.

Till hösten börjar jag studera mitt första år på The Royal academy of arts (den haag, Nederländerna)
Tack Ivanka, Manette och Heléne för ett mycket berikande år!

Monique Holmqvist

Monique Holmqvist

Direkt efter mina utbildningar Mönsterkonstruktör/Direktris och Produktutvecklare/Design på Tillskärarakademin i Malmö fick jag erbjudande om en design- och inköpsassistent roll på Flash AB. För mig var det sista halvåret på Tillskärarakademin, ovärderlig! Utan utbildningen Produktutvecklare/Design hade jag inte kunnat få jobbet som jag har idag!

Under utbildningen lär man sig allt det grundläggande för att kunna komma ut och klara sig på arbetsmarknaden.

Det här är en utbildning för dig som vill jobba med kommersiellt mode, i en bransch där det är snabba vändningar och ständiga förändringar! Världens roligaste bransch!

Frida Forsberg

Frida Forsberg

Jag är väldigt tacksam över att jag har läst Mönsterkonstruktör/Direktris och Produktutveckling/Design, utan mina utbildningar hade jag aldrig kunnat jobba med det jag gör idag. Jag jobbar numera på Pinewood och jag har hand om allt från skiss till färdig produkt.

Nästan allt jag arbetar med görs i Illustrator, både skiss, teknisk skiss och underlag för kataloger, detta innebär många timmar i Illustrator, utan min utbildning så hade det aldrig varit möjligt. Utbildningarna är korta och intensiva trots det märker man ingen skillnad på min kompetens i jämförelse med mina kolleger som har läst längre utbildningar.
En toppen utbildningar för att kunna jobba inom modedesign!

Sabina Söderberg

Sabina Söderberg

Efter tre år på gymnasiets Modedesign linje där jag fick lära mig grunderna i bl.a mönsterkonstruktion, modeteckning och sömnad, började jag på Tillskärarakademin Malmö. Där utvecklade jag framför allt min mönsterkonstruktion och hur jag skulle få fram den perfekta passformen, vilket jag har haft stor fördel och nytta av i min karriär idag inom modebranschen.

Det var också under detta år som jag verkligen kände att jag hittade rätt och ville satsa på ett yrke som modedesigner.
Året därpå sökte jag in på ett universitet i London, Istituto Marangoni, med inriktning Fashion Design. Tre veckor in på programmet blev jag uppflyttad till andra året, till stor del p.g.a de kunskaper jag fått på Tillskärarakademin Malmö. Tredje och sista året på Marangoni blev jag utvald till en av de fjorton bästa eleverna på skolan och fick möjligheten att visa min slutkollektion i en modevisning på Italienska ambassaden i London.

Efter examen arbetade jag på Haute Couture märket Ralph & Russo i London i deras ateljé. Jag fick också följa med till Pairs och jobba under Couture Fashion Week.

Innan jag bestämde mig för att starta eget arbetade jag även för Tommy Hilfiger, Mary Benson, Louise Körner och House Of Sunny.

Idag är jag grundare av märket SABINA SÖDERBERG som är baserat i London. Alla kläder produceras i studion och vi jobbar mycket med att designa egna print som sedan blir digitalt tryck, tillverkade i Manchester.

Stort tack till alla underbara lärare på Tillskärarakademin Malmö som gjorde året på skolan trevlig och lärorik, och öppnat upp många dörrar till min karriär.

/ Sabina

SABINA SÖDERBERG
Creative Director

Sofie Bilander Åkerstedt

Mode och design har alltid varit ett stort intresse för mig och efter de tre terminerna på tillskärarakademin blev jag ännu mer inspirerad till att fortsätta med design.

Innan jag började på tillskärarakademin läste jag mode och design på gymnasiet där jag lärde mig grunderna inom mönsterkonstruktion och sömnad. Detta ledde till att jag fick praktik hos en kostymör och därefter arbetade jag som hennes assistent.

Inför hösten 2013 sökte jag till tillskärarakademin för att jag ville utveckla mina kunskaper inom mönsterkonstruktion, vilket jag är himla tacksam över idag. Jag har lärt mig ett nytt sätt att göra mönsterkonstruktion och utvecklats enormt inom modeteckning.

Sen sökte jag in till tredje terminen med inriktning produktutveckling och design. Denna utbildning var väldigt intensiv och jag lärde mig oerhört mycket. Det är en riktigt bra grund för den som vill jobba som designer eller produktutvecklare.

Efter tiden på tillskärarakademin har jag praktiserat på klädföretaget ”House of Saki” där jag hjälpte till på deras designavdelning. Dom tyckte att jag utvecklades väldigt snabbt på den korta tiden jag var hos dem och där har jag tillskärarakademin att tacka för en bra utbildning.

Jag rekommenderar verkligen dessa utbildningar. Där får man en gedigen grund att stå på när man ska ut i arbetslivet eller alternativt studera vidare. Lärarna är underbara med en hög kompetens och man hittar även vänner för livet.

Kajsa Willumsen

Jag valde att söka in till Tillskärarakademin i Malmö för att ha större chans och mer erfarenhet för att söka in till modedesign på högskolan i Borås.

Detta året kom jag in och till en stor del tack vara min utveckling och lärdom efter 1 år på mönsterkonstruktionsutbildningen.

Tack Heléne, Manette och Ivanka för ett fantastiskt år, vi ses igen!

Magdalena Jessen

Mode design och sömnad har länge varit ett stort intresse för mig. Efter min gymnasietid bestämde jag mig att följa min mors fotsteg och började på Malmö Tillskärarakademi 2009. Detta var en väldigt bra grund och start för mig att komma in i mitt sätt att tänka inom design. Jag trivdes väldigt bra under första året på skolan och bestämde mig för att även gå påbyggnadsutbildningen inom produktutveckling/design 2010 där jag fastnande väldigt mycket för själva textilien och textiltryck som ingick i kursen. Det var under tiden på skolan som jag insåg vad jag ville fokusera på och gå vidare med i min utbildning.

Efter tiden på tillskärakademin började jag studera på Östra Grevie Folkhögskola på deras textil linje. Där fick jag upp ögonen för textilien, både tryck och väv. Med min grund inom konstruktion och sömnad så använder jag mig av de textilier jag skapar för att de ska användas inom kläder/mode.

Nu går jag på Det Konglige Danske Kunstakademis Skoler for Design och Arkitektur där jag studerar Textil Design.

Jag rekommenderar verkligen att gå på Malmö Tillskärarakademin. Det har varit en stor hjälp och en riktigt bra grund för mig att komma vidare med min design utveckling.

Ronny Willberg Johansson

Jag har alltid varit intresserad av mode, modeteckning, samt konstruktion och bestämde mig 2009 för att söka till Malmö tillskärarakademi.
Mina förväntningar var höga eftersom en av mina bästa vänner hade studerat där året innan och jag blev verkligen inte besviken.
Jag har tidigare i mitt liv arbetat som stylist & dansare. Jag har varit stylist i tio år för tv, mässor, tidningar, musikvideos, ja allt ni kan tänka er. Och Dansare för olika showgrupper som jag även designat kläder för.
Men just året 2009 var jag sugen på att söka en ny väg i min karriär. Och valde att följa min magkänsla att söka in till Tillskärarakademin. Och tur var det.
Tack vare året på skolan fann jag min passion (och talang) för modeteckning igen. Och det är av den anledningen jag nu studerar Grafisk Design vid Malmö Högskola.
Men självklart har jag haft nytta av allt annat jag lärt mig då jag har fortsatt med lite dans och styling jobb vid sidan av min nya utbildning.

Jag skulle rekommendera alla att studera ett år vid Malmö Tillskärarakademi.
Det är en riktig familjekänsla i de lokalerna och ni kommer verkligen få ett roligt och inspirerande år, och vänner för livet.

Josefin Runquist

Att studera modedesign har i många år varit min dröm. Året på Malmö Tillskärarakademi har varit en del till att jag idag studerar Modedesign på Borås Textilhögskola.

År 2010/2011 studerade jag Mönsterkonstruktion/Direktris och tycker att det var ett väldigt givande tekniskt år. Utbildningen har bra tempo och går igenom alla steg inom mönsterkonstruktion. Efter detta år kände jag att jag hade koll på konstruktion och sömnad och kunde ta mig vidare i min designutveckling.

De flesta högskolor och vidareutbildningar kräver bra erfarenhet i konstruktion och det ger denna utbildning dig.

Skolan har en mysig atmosfär. Du lär dig att arbeta självständigt där lärarna alltid finns tillhands. Man lär sig också mycket av varandra som klass och får en bra sammanhållning.

Josefin studerar Modedesign på Borås Textilhögskola.

Robert Svensson

Ett år på Malmö Tillskärarakademi gav mig en mycket bra grund. Jag lärde mig att konstruera kläder väldigt noggrant. Med mönsterpapper, pennor och linjaler fyra dagar i veckan, arbetade vi med allt från klänningsgrunder till ärmar och jackor.
Tempot är snabbt, ju snabbare du är desto mer lär du dig, vilket var fantastiskt. Förutom mönsterkonstruktion lärde jag mig även en del modeteckning. Jag var ingen bra tecknare men har lärt mig att få ner min design och min tanke på papper så mycket bättre än förut.
Sömnadskurserna var väldigt lärorika och man lärde sig mycket. Allt från gylf till kavaj.

Mönsterkonstruktionsutbildningen på Malmö Tillskärarakademi är en utmärkt start och kan leda till många andra spännande saker. Som för mig blev Project Runway.

Men viktigast av allt är att året på skolan var det bästa året i mitt liv. Jag fick lära mig att arbeta med det jag tycker är roligast, kläder.

Jag träffade fantastiska människor som kommer vara mina vänner i, förhoppningsvis, resten av mitt liv.

Robert Eriksson

Under året 2008 – 2009 gick jag utbildningen Mönsterkonstruktör / Direktis på Malmö Tillskärarakademi.

Min plan från början var att söka in till Beckmans modelinje och behövde därför kunskaperna i mönsterkonstruktion och sömnad som utbildningen innehåller. Under terminens gång växte ett intresse för själva hantverket och när året var slut sökte jag praktik som skräddare på Malmö Operas kostymateljé, där vi tidigare under läsåret hade varit på studiebesök. Jag hade hittat rätt och idag går jag en två års utbildning som lärling på kostymateljén på Teatern med målet att bli herrskräddare.

När jag började utbildningen på Tillskärarakademin kunde jag i princip ingenting men när året var slut kunde jag konstruera och sy min egen kläddesign. Dessutom fick jag genom modeteckningen en färdighet i skuggteknik och teckning som har visat sig mycket användbar efter utbildningen. Jag lärd mig väldigt mycket under de två terminerna och samtidigt som det är intensivt, är det roligt och alltid trevlig stämning i de fina lokalerna på S:t Gertrud.

Klädbranschen är bred och innehåller många yrken. Något som de flesta har gemensamt är att det krävs kunskaper i mönsterkonstruktion och sömnad. Just därför tycker jag att Mönsterkonstruktör / Direktis-utbildningen är ett bra val, både för den som vill starta eget eller studera vidare.

Fanny Ek

Det bästa som någonsin hänt mig var när jag hittade min väg där jag kunde uttrycka mig. Jag har hittat min talang och får inspiration från mitt liv, historia, film, böcker och allt jag ser. Största nöjet är kreativiteten, att kunna tänja på gränser, att kunna skapa det som ingen förväntar sig. Känslan av att kunna förmedla produkter som människor älskar att bära.

Jag visste inte vad jag ville bli när jag ”blev stor”, inför valet av gymnasieutbildning. Vilket resulterade i samhällsprogrammet med en internationell/ ekonomisk utbildning. Det blev ett sabbatsår efter gymnasiet pga. min osäkerhet. Under detta år jobbade jag inom modebranschen och kom då fram till att det var mode, kläder, accessoarer och smycken jag älskade. Det blev kvällskurser i sömnad för att kunna bli antagen till Malmö Tillskärarakademi, för att sedan studera där i ett och ett halvt år. Därefter sökte jag till en av Europas ledande designskolor, Istituto Marangon i London. Där fick jag utmärkelsen ”Cum Laude”, vilket innebär ”Bästa Avgångselev” 2009, med högsta möjliga slutbetyg.

Jag har en stabil grund att stå på, med mina fantastiska utbildningar, samt min före detta arbetsplats L’ecole National, ett svenskt Malmö baserat modeföretag, där jag hade positionen som produktionsansvarig och designer för damkläder. Jag började där dagen efter min examen från den 3 åriga utbildningen på Istituto Marangoni i London.

Utbildningen på Malmö Tillskärarakademi var starten på något underbart. Den kunskapen som jag fick inom mönsterkonstruktion och tillskärning var otroligt lärorik och jag fick förståelsen för varje moment för att kunna konstruera i princip vilket plagg som helst, för varje specifik kropp och individ. Utbildningarna Mönsterkonstruktör /Direktris på 37 veckor samt Produktutvecklare / Design 18 veckor utvecklade mitt tankesätt som designer och lärde mig de olika momenten i processen, från tanke till färdig produkt. För mig var det helt fantastiskt att ha denna kunskap när jag tog mig vidare till London. Alla ämnen som innefattade mönsterkonstruktion, teckning eller kollektionsutveckling gick som på löpande band. Kunskapen, förståelsen och tankesättet fanns redan inom mig, vilket gav mig ett otroligt försprång. Att veta hur ett plagg är konstruerat i varje linje, söm, insnitt och detalj är ett måste, för att utveckla mode och design. Både kommersiell och det som skiljer sig från mängden. Malmö Tillskärarakademi ser till att du får dessa kunskaper, samtidigt som du får vidga ditt sinne för inspiration, trender och samhällets behov inom tillverkningsprocessen.

För mig är Malmö Tillskärarakademi, de underbara lärarna och den kunskap jag fick, grunden till vart jag befinner mig idag. Jag är grundare och designer för Ioaku. Märket är positionerat som ett ”High End” varumärke, vilket utvecklar och skapar mode och accessoarer för personer som vill åt självkänsla, självsäkerhet och en övernaturlig fashionabel utstrålning.Ioaku skapar produkter för kunder som föredrar och har ett öga för det unika, kreativitet och kvalité. Jag designar till en värld av människor, anpassat till deras beteenden, hur de förhåller sig till omvärlden och deras begär. Ett stort tack till Malmö Tillskärarakademi för allt ni lärt mig.”