Tillskärarakademin Malmö

Examensarbete

Efter ett fantastisk fint vernissage på Hansa kan ni här se utvecklingen av vars och ens arbete fram till de färdiga plaggen.

Ekonomiska transaktioner tolkas i färg och form​

Pengar! Det är temat för Nemat Ayoobis examensarbete på Tillskärarakademin Malmö där han utforskar historiska och nutida affärstransaktioner för en egen klädkollektion. Till sommaren är han färdigutbildad mönsterkonstruktör och drömmer om en framtid i Sverige som modeskapare.

Nemat Ayoobi är 22 år och kommer ursprungligen från Oruzgan i Afghanistan. Men redan i 15-årsåldern skickade familjen honom till Iran för en tryggare tillvaro. Där tog han jobb som lärling på en textilfabrik.

− Det var långa arbetsdagar från klockan åtta på morgonen till elva, tolv på kvällen. Jag jobbade väldigt hårt för att få en anställning och arbetade med sömnad, säger han.

För sex år sedan lämnade Nemat Iran och tog sig vidare till Sverige för att söka asyl. Han fick då plats på ett av Migrationsverkets boenden i Båstad och började studera på det estetiska programmet ”Textil design” på Apelrydsskolan. Studier som sedan ledde honom vidare till Tillskärarakademin Malmö och utbildningen Mönsterkonstruktion/Direktris.

Blommiga mönster för män
Nemat Ayoobi har inte träffat sin familj sedan flykten från Afghanistan och har fått lära sig leva med alla svåra känslor. Men att få ägna sig åt sin favorithobby skänker glädje och kanske är det också moderns talang för textilhantverk som format hans eget intresse. Han minns hur hon brukade sy och brodera kuddar och gardiner i hemmet.

− Jag älskar att blanda färger, mönster och tyger. Det är roligast att skapa damkläder för det är en mycket friare och kreativ process, inte lika begränsat och förutsägbart som herrkläder. Men min vision är att fler män ska bära blommiga material, det gör jag själv. Mina favoritfärger är rött, vitt och svart.

Att vara ung man i en kvinnligt dominerad bransch har dock inte varit helt problemfritt. Nemat har fått utstå både hån och kränkande kommentarer från andra män i sin omgivning.

− De säger att jag är ”bög” och det har känts jobbigt. Men det får stå för dem själva. Jag bryr mig inte om vad de tycker och tänker, säger han.

Examensarbete i naturmaterial
Just nu arbetar Nemat med utbildningens sista moment – det stora examensarbetet! Som tema har han valt pengar som inspiration för de plagg han först ritar, konstruerar mönster till och sedan syr upp. Perspektivet är dåtid, nutid och framtid.

− Jag har hämtat inspiration från Bitcoins till byteshandel i Kina och Mongoliet. Materialet som jag valt är lin, eftersom det tidigare var en handelsvara, och designen har inspirerats av kläder från Marco Polo och Kublai Khan. Jag kommer även trycka mullbärsblad i grönt på plaggen då sedlar tidigare trycktes med papper från mullbärsträd.

Vill du se de kläder Nemat Ayoobi skapar? Kika in på hans Instagramkonto @ayoobidesign

Bilder från skolan