Tillskärarakademin Malmö

Inspiration

Blenda Averfalk la grunden på Tillskärarakademin i Malmö

”Stämningen på Tillskärarakademin är magisk”
Hon är bara 27 år gammal men redan har Blenda Averfalk hunnit med både att studera och jobba inom textil och design. Utbildningen på Tillskärarakademin i Malmö, som drivs av Medborgarskolan har lagt grunden till en spännande framtid.
Det var en slump som ledde fram till att Blenda kom in på konst- och designspåret efter gymnasiet. – En dag sprang jag på studievägledaren i korridoren. Hon frågade mig vad jag skulle göra efter gymnasiet? Och jag sa att jag tycker om att rita och måla, säger hon.

På Tillskärarakademin läste hon först Mönsterkonstruktör/Direktris och sedan påbyggnadsutbildningen Produktutvecklare/ Design, vilket gav henne en bred bas att stå på inför framtiden.

– På Tillskärarakademin lärde jag mig grunderna till sömnad. Dels det konstruktionsmässiga men även det som gäller passform.

– Kurserna i teckning var riktigt roliga och att lära sig konstruktion med allt det tekniska. Man fick lära sig hur ett plagg sitter på en kropp. Stämningen på Tillskärarakademin är magisk, det är fina lokaler och duktiga lärare, säger hon.

Efter utbildningen på Tillskärarakademin praktiserade Blenda på en textilateljé i Simrishamn, och efter det väntade jobb på HM:s huvudkontor i Stockholm följt av Samsøe Samsøe i Köpenhamn. Nu studerar hon konst i Simrishamn via Österlenskolan för konst och design samtidigt som hon undervisar på en YH-utbildning på Tillskärarakademin i designprogrammet Clo3d. I framtiden kan vad som helst hända, men hon tror att hon kommer att stanna inom konst- och textilvärlden.

– Jag tycker att det är kul med 3D och att arbeta med Clo3d. Kanske kommer jag att jobba som konsult längre fram.

Modedesign i 3D gav drömjobb på Massive Entertainment

Studier i digital modedesign banade väg för drömjobbet. För ett år sedan vann Marie Isacsson ett arbetsstipendium som utlystes av Massive Entertainment och Ung Svensk Form. Det blev språngbrädan in för en anställning som Concept Artist hos det stora spelföretaget i Malmö.

Marie Isacsson är 33 år och kommer ursprungligen från Kristianstad. Sedan ett år tillbaka bor hon i Malmö och arbetar på det svenska spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment – A Ubisoft Studio som lockar unga talanger från hela världen och som prisats internationellt för sina videospel.
– Som Concept Artist arbetar jag med koncept och tar fram idéer för hur stilen och utseendet på innehållet i ett spel ska se ut. Jag är den första som skissar upp miljöer, spelkaraktärer, props eller outfits och kläder till spelkaraktärerna.
Marie har tidigare studerat modedesign på Beckmans Designhögskola i Stockholm och på Royal College of Art i London. Där lärde hon sig både grundläggande mönsterkonstruktion och sömnad. Ett intresse som bara växt i takt med att designkunskaperna avancerat.
Hur startade ditt intresse för digital design och CLO3D?
– Det startade i samband med mitt examensarbete på Beckmans då jag ville implementera mode i onlinespel. Jag sökte efter nya kontexter och plattformar för mode att verka på och jag såg en stor potential i digitala världar. Jag fascinerades av kopplingen mellan fysisk och digital identitet och hur datorspel ger oss möjligheten att umgås i virtuella världar. Men också att bli och vara vem vi vill, när vi vill det. I London fortsatte jag sedan att utforska digitalt mode i olika former, alltifrån bärbar tech, 3D-modellering till augmented reality.
Marie Isacsson
Hur ser kopplingen ut mellan mönsterkonstruktion och ditt jobb på Massive?
– Mina kunskaper i mönsterkonstruktion hjälper mig såklart oerhört mycket när jag arbetar i Marvelous Designer, vilket är ett 3D-program som är väldigt likt CLO3D. Båda programmen har samma utvecklare men skillnaden är att CLO3D är anpassat efter modeindustrin medan Marvelous Designer är anpassat för spelindustrin. Personligen föredrar jag att arbeta i CLO3D eftersom det är mest likt hur man arbetar i modeindustrin.
Många unga personer drömmer om att få jobba i en kreativ, lekfull och inspirerande miljö som den Massive erbjuder. Och själv anser Marie Isacsson att hon har hittat ett jobb där hon får gör det hon tycker är allra roligast i en designprocess – att ta fram idéer för olika outfits.
– Det känns väldigt kul och lyxigt. Det är också otroligt tacksamt att få arbeta tillsammans med extremt talangfulla och ambitiösa kollegor, säger hon.
Vad har du för tips och råd till personer som vill jobba på Massive eller liknande företag?
– Beroende på vilken bakgrund och utbildning som finns i bagaget så skulle jag först ge tipset att fundera på vad man först och främst vill arbeta med. Om man vill arbeta som Concept Artist så se till att kolla upp andra Concept Artists, deras arbeten och hur dom arbetar fram sina koncept genom olika tekniker. Inte minst ger det en bra insyn i hur arbeten kan presenteras för en portfolio. Jag tror att vi kommer se en spännande tid framöver med mycket förändring i både spel- och modeindustrin, så mitt främsta tips är att se till att vara nyfiken, öppen, och redo för nya utmaningar!

Bilder från skolan