Tillskärarakademin Malmö

Vår historia

Lång och gedigen historia

Tillskärarakademin Malmö grundades av Helene Österklint Geving. Helene har under 25 år varit rektor för skolan men väljer nu att gå i pension i juni 2024.
”Jag lämnar Tillskärarakademin i Malmö, där jag arbetat i 30 år, med stolthet. Skolan startade 1994 med en härlig invigning. Med 25 år som egen företagare och 5 år som anställd gläds jag åt att skolan fortsätter i samma anda och fortsätter att utvecklas med nya utbildningar. Många studerande har påbörjat sin karriär på Tillskärarakademin och vi möter dem i hela landet inom arbeten som designer, teatern, eget företagande, produktutvecklare etc. listan kan göras lång.”

Sedan 2019 är Medborgarskolan ny ägare och huvudman för Tillskärarakademin
”Tacksamheten över att ha fått förtroendet av Helene att driva vidare Tillskärarakademin är stor”, säger Renée Andersson, verksamhetschef.
”Vi har nu tre årslånga utbildningar som går att bygga ihop till en 2-årig alternativt 3-årig designutbildning. Efteråt kan man antingen kan gå direkt ut i arbetslivet och få jobb som sömmerska, mönsterkonstruktör, designassistent, 3D visualiserare eller så kan man söka vidare till högre utbildningar både i Sverige och utomlands.”
Tillskärarakademins utbildningar ger både en gedigen grund och, om man vill, en spetskompetens. Flexibiliteten gör att man, utifrån förkunskaper och ambition, kan sätta samman sin egen utbildning, säger Renee Andersson.
Tillskärarakademin erbjuder även kortare kurser på distans för de som har kompetensutvecklingsbehov i branschen och har ett stort utbud av kvällskurser via Medborgarskolans hemsida.

Moesgaards skalsystem

Tillskärarakademin Malmö använder sig, som en av få skolor i Sverige, av Moesgaards skalsystem. Det är ett av Europas äldsta system för mönsterkonstruktion med ursprung från Köpenhamn. Det har en suverän passform med få uträkningar, vilka är lätta att förstå. N.N Moesgard (1871-1948) tog intryck av nya sätt att konstruera kläder under sina många resor i Tyskland, Schweiz och England. Han blev sedan anställd som skräddarmäster på varuhuset Magasin du Nord och startade 1904 Köpenhamns Tillskärarakademi.
moesgaards skalsystem

Från Köpenhamn till Malmö

Helene Österklint Geving är själv utbildad på Köpenhamns Tillskärarakademi och startade några år senare, med skolans godkännande, Tillskärarakademin Malmö. Genom att översätta, förbättra och förändra Moesgaards teorisystem skapade hon ett unikt konstruktionssystem för att passa vår tid. Ett hantverk med lång och gedigen historia som nu förs vidare till nya generationer.

Bilder från skolan