Tillskärarakademin Malmö

Vår historia

helene

Lång och gedigen historia

Tillskärarakademin Malmö grundades 1994 av Helene Österklint Geving. Sedan dess har skolan utbildat hundratals elever från hela Sverige i mode och design. Helene var under 25 år rektor för skolan och arbetar fortfarande kvar som lärare och utbildningsledare. Sedan 2019 är Medborgarskolan ny ägare och huvudman.

Moesgaards skalsystem

Tillskärarakademin Malmö använder sig, som en av få skolor i Sverige, av Moesgaards skalsystem. Det är ett av Europas äldsta system för mönsterkonstruktion med ursprung från Köpenhamn. N.N Moesgaard (1871-1948) var en dansk man som utbildade sig till skräddare. Efter sin lärotid i staden reste han runt i Europa, till Tyskland, Schweiz och England. Här tog han intryck av nya sätt att konstruera kläder som han tog med sig hem till Norden. När han återvände till Danmark blev han anställd som skräddarmästare på varuhuset Magasin du Nord. 1904 startade han Köpenhamns Tillskärarakademi.

Moesgaards skalsystem

Från Köpenhamn till Malmö

Helene Österklint Geving är själv utbildad på Köpenhamns Tillskärarakademi och startade några år senare, med skolans godkännande, Tillskärarakademin Malmö. Genom att översätta, förbättra och förändra Moesgaards teorisystem skapade hon ett unikt konstruktionssystem för att passa vår tid. Ett hantverk med lång och gedigen historia som nu förs vidare till nya generationer.

Bilder från skolan