Tillskärarakademin Malmö

Vår historia

Lång och gedigen historia

Tillskärarakademin Malmö grundades 1994 av Helene Österklint Geving. Sedan dess har skolan utbildat hundratals elever från hela Sverige i mode och design. Helene var under 25 år rektor för skolan och arbetar fortfarande kvar som lärare och utbildningsledare. Sedan 2019 är Medborgarskolan ny ägare och huvudman.

Moesgaards skalsystem

Tillskärarakademin Malmö använder sig, som en av få skolor i Sverige, av Moesgaards skalsystem. Det är ett av Europas äldsta system för mönsterkonstruktion med ursprung från Köpenhamn. Det har en suverän passform med få uträkningar, vilka är lätta att förstå. N.N Moesgard (1871-1948) tog intryck av nya sätt att konstruera kläder under sina många resor i Tyskland, Schweiz och England. Han blev sedan anställd som skräddarmäster på varuhuset Magasin du Nord och startade 1904 Köpenhamns Tillskärarakademi.
moesgaards skalsystem

Från Köpenhamn till Malmö

Helene Österklint Geving är själv utbildad på Köpenhamns Tillskärarakademi och startade några år senare, med skolans godkännande, Tillskärarakademin Malmö. Genom att översätta, förbättra och förändra Moesgaards teorisystem skapade hon ett unikt konstruktionssystem för att passa vår tid. Ett hantverk med lång och gedigen historia som nu förs vidare till nya generationer.

Bilder från skolan