Tillskärarakademin Malmö

Möt tidigare elever

Ingrid Norberg

Ingrid Norberg

är numera en Beckmansstudent

”Mitt namn är Ingrid Norberg och är numera en Beckmansstudent som tidigare studerat på Tillskärarakademin i Malmö. Utbildningen har ett högt tempo och det är väldigt roligt att vara bland andra personer med liknande intressen. Under tiden på Tillskärarakademin hade jag som mål att söka vidare till högre utbildning. Skolan täcker många element som krävs i vidare ansökningar och sjuder av engagemang för hantverk och kreativa idéer. När ansökningstider närmade sig så fick jag mycket stöd av både lärare och klasskompisar. Jag är väldigt glad över mitt år på Tillskärarakademin Malmö och kan varmt rekommendera skolan för den som vill utbilda sig inom sömnad, design och tillskärande.”

Ebba

Ebba Widell

kom in på Den Konglige Akademi i Köpenhamn.

När jag ser tillbaka på mina år på Tillskärarakademin känns det otroligt att jag lärde mig så mycket på kort tid. Jag hade inte så mycket erfarenheter inom mode och sömnad sedan tidigare.

Jag gick både Mönsterkonstruktion/Direktris och Produktutvecklare/Design och tog min examen i januari 2021. Mina år på Tillskärarakademin gjorde verkligen att jag fick mer kunskap och självförtroende att söka högre utbildningar. Hösten 2021 sökte jag och kom in på Den Konglige Akademi i Köpenhamn. Jag kunde inte vara mer nöjd med mina val. PS Sofia, Manette och Helene är fantastiska lärare!

Rasmus Georgiadis

Rasmus Georgiadis

fortsatte med studier på Beckmans designhögskola

Jag har sedan barnsben vetat att jag velat arbeta inom mode och började studera Etisk mode och design på Apelrydsskolans gymnasium i Båstad. Där utvecklade jag mina kunskaper i sömnad. Efter gymnasiet ville jag få större förståelse för mönsterkonstruktion, dels för att jag alltid tyckt det varit en otroligt intressant konst, dels för att en utbildning inom mönsterkonstruktion krävs för flera vidareutbildningar inom mode. Jag sökte därför till Tillskärarakademin i Malmö.

Året gick fort och jag blev förvånad över hur snabbt jag lärde mig, mycket tack vare det tydliga upplägget. Redan efter ett par dagar kändes det fantastiskt, hur jag lärde mig bygga upp ett grundliv. Det som var så skönt med Tillskärarakademin, utöver att jag lärde mig så mycket, var att jag så fort kände mig hemma, med en trevlig gemenskap och att jag fick dela det roliga lärandet med dem jag studerade med. Jag hade även alltid bra lärare omkring mig som jag kände mig trygg att vända mig till när jag hade frågor eller behövde hjälp att komma vidare.

Efter att jag studerat klart på Tillskärarakademin 2020 flyttade jag upp till Stockholm och studerade Modevetenskap via Stockholms universitet samtidigt som jag jobbade och plockade på mig projekt som stylistassistent till Simon Rydholm och Nassim Josefi men även praktikant hos Zamina Scillasdotter inför hennes debutkollektion på Stockholm Fashionweek 2021.

I år, ett år efter att jag blev klar på Tillskärarakademin, började jag studera på Beckmans designhögskola där jag planerar att ta en kandidatexamen inom Mode tillsammans med andra elever som studerat på Tillskärarakademin i Malmö. Även om jag inte hunnit studera på Beckmans särskilt länge märker jag redan hur skönt det är att ha kunskaper inom mönsterkonstruktion med mig då de underlättar arbetsprocessen och gör en mer säker i sitt arbete.

Johanna Rydén

fick en lärlingsplats i Köpenhamn

Uttryck har sedan tidigt varit ett stort intresse. Som bosatt i Melbourne inspirerades jag mycket av min omgivning och ville uttrycka mig kreativt. Jag studera modedesign och vid sidan av skolan gjorde jag praktik hos designern Lisa Barron där jag fick mitt stora intresse för mönsterkonstruktion. Jag sökte mig vidare och hittade utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris på Tillskärarakademin i Malmö, precis det jag letade efter. En möjlighet att kunna fokusera på och utveckla mönsterkonstruktion och sömnad.

”Utbildningen på Tillskärarakademin gav mig kunskap, frihet och självkänsla i mitt skapande till att förverkliga mina designidéer och skicka produktionsfärdiga mönster för tillverkning. Med hjälp av mitt år på Tillskärarakademin har jag fått en lärlingsplats i Köpenhamn för att bli skräddare. Jag kombinerar mina dagar med traditionellt skrädderi hos Skräddarmästare Sten-Martin, med konfektion där jag jobbar som mönsterkonstruktör och sömmerska på det nyetablerade modeföretaget (di)vision”.

Vanessa Hansen

Vanessa Hansen

fick praktikplats hos Vivienne Westwood

Vanessa Hansen gick utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris och blev färdig 2013. Därefter flyttade hon till London och fick en praktikplats hos modeikonen Vivienne Westwood. Det blev hennes väg in i branschen. Först som tillskärarare och sedan som mönsterkonstruktör. Hon arbetar just nu på highstreet-märket Reiss och det exklusiva modehuset Emilia Wickstead. De märken som hon arbetar för har bland annat skapat kläder till kända personligheter som Keira Knightley, Kate Middleton och Michelle Obama.

”Utbildningen på Tillskärarakademin gav mig de helt nödvändiga grunderna för att arbeta som mönsterkonstruktör; att tekniskt konkretisera designidéer, att arbeta med många olika material och att göra produktionsfärdiga mönster. Idag jobbar jag framförallt med digital mönsterkonstruktion i nära samarbete med designers, sömmerskor och produktutvecklare. Det är en otrolig känsla att se folk på stan gå i kläder som jag har skapat och att se mina plagg på catwalken under London Fashion Week. De kunskaper jag fick på Tillskärarakademin i Malmö står sig mer än nog i internationella sammanhang och jag hade inte varit där jag är idag utan mitt år på Tillskärarakademin”.

Amelie Nicol Nilsson

Amelie Nicol Nilsson

kom ett steg närmare sin dröm

Amelies stora intresse för sömnad och design startade redan på gymnasiet genom det estetiska programmet Textil design på Apelrydsskolan i Båstad. Efter skoltiden testade hon på olika yrken men kände att hon hela tiden saknade att arbeta med konst och design. Därför sökte hon sig till Tillskärarakademin Malmö och har precis avslutat ett års studier inom mönsterkonstruktion. Nu drömmer hon om att få jobba som kostymör inom teater och film i framtiden.

”Jag kan inte förstå att det bara har gått ett år och att jag redan fått så mycket kunskap och förståelse inom både sömnad och mönsterkonstruktion. Nu kan jag konstruera och sy kläder efter egna och andras mått. Med de erfarenheterna jag fått från utbildningen gör att det blir så mycket roligare att tillverka mina egna kläder. Jag rekommenderar starkt att söka denna utbildning, med eller utan erfarenhet, för oavsett vilken nivå du är på lovar jag dig att du kommer utvecklas och ha ett fantastiskt år med underbara lärare”.

Nanna Hansen

Nanna Hansen

vidareutvecklade sina färdigheter inom konstruktion

Nanna Hansen bor i Köpenhamn och började pendla över sundet för att studera på Tillskärarakademin Malmö. Då hade hon redan en kandidatexamen som textilkommunikatör och hade också arbetat som design- och produktionsassistent för det danska varumärket Fonnesbech. Nu drömmer hon om att starta sitt eget varumärke men vill först samla på sig så mycket erfarenhet som möjligt genom att arbeta som designer för andra.

”Jag valde att börja på Tillskärarakademin för att vidareutveckla mina färdigheter inom konstruktion och det var det bästa alternativet jag hittade i jämförelse med utbildningarna i Danmark. Jag har stortrivts på Tillskärarakademin eftersom jag tycker att deras tillvägagångssätt har varit bra i jämförelse med vad jag tidigare har fått lära mig. Jag har haft en tydlig fördel eftersom jag arbetat med konstruktion tidigare, men lärarna har varit riktigt bra och tagit hänsyn till mina färdigheter och jag har ändå lärt mig mycket nytt. Utbildningen är intensiv och du lär dig så mycket på kort tid, vilket också gör att du snabbare kan ta reda på var du vill vara i textilindustrin. Det ser jag som ett stort plus. Genom utbildningen i mönsterkonstruktion får du en gedigen grund att bygga vidare på”.

Malin Horne

Malin Horne

utvecklade sitt intresse för scenkostym

Redan som barn hade Malin ett intresse för att teckna, ofta mangafigurer med historiskt inspirerande kläder. Just historia och tidsepokers olika klädstilar fascinerade och hon började även sy medeltidsinspirerade kläder till sig själv. Då Malin ville förbättra sina kunskaper inom sömnad fick hon tipset av bekanta att söka sig till Tillskärarakademin och påbörjade sin utbildning 2018. Därefter fick hon praktik i syateljén på den västerninspirerade temaparken High Chaparral i Småland.

”Att studera på Tillskärarakademin var ett underbart år och perfekt för mig. Jag lärde mig mönsterkonstruktion från grunden och har fått verktyg för att testa mig fram och experimentera vidare. Den bästa avslutningen på utbildningen var att få designa och sy min egen kollektion. Jag kommer nu söka mig vidare till utbildningar inom just scenkostym och historiska kläder”.

Bilder från skolan