Tillskärarakademin Malmö

Möt tidigare elever

Vanessa Hansen

Vanessa Hansen

fick praktikplats hos Vivienne Westwood

Vanessa Hansen gick utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris och blev färdig 2013. Därefter flyttade hon till London och fick en praktikplats hos modeikonen Vivienne Westwood. Det blev hennes väg in i branschen. Först som tillskärarare och sedan som mönsterkonstruktör. Hon arbetar just nu på highstreet-märket Reiss och det exklusiva modehuset Emilia Wickstead. De märken som hon arbetar för har bland annat skapat kläder till kända personligheter som Keira Knightley, Kate Middleton och Michelle Obama.

”Utbildningen på Tillskärarakademin gav mig de helt nödvändiga grunderna för att arbeta som mönsterkonstruktör; att tekniskt konkretisera designidéer, att arbeta med många olika material och att göra produktionsfärdiga mönster. Idag jobbar jag framförallt med digital mönsterkonstruktion i nära samarbete med designers, sömmerskor och produktutvecklare. Det är en otrolig känsla att se folk på stan gå i kläder som jag har skapat och att se mina plagg på catwalken under London Fashion Week. De kunskaper jag fick på Tillskärarakademin i Malmö står sig mer än nog i internationella sammanhang och jag hade inte varit där jag är idag utan mitt år på Tillskärarakademin”.

Amelie Nicol Nilsson

Amelie Nicol Nilsson

kom ett steg närmare sin dröm

Amelies stora intresse för sömnad och design startade redan på gymnasiet genom det estetiska programmet Textil design på Apelrydsskolan i Båstad. Efter skoltiden testade hon på olika yrken men kände att hon hela tiden saknade att arbeta med konst och design. Därför sökte hon sig till Tillskärarakademin Malmö och har precis avslutat ett års studier inom mönsterkonstruktion. Nu drömmer hon om att få jobba som kostymör inom teater och film i framtiden.

”Jag kan inte förstå att det bara har gått ett år och att jag redan fått så mycket kunskap och förståelse inom både sömnad och mönsterkonstruktion. Nu kan jag konstruera och sy kläder efter egna och andras mått. Med de erfarenheterna jag fått från utbildningen gör att det blir så mycket roligare att tillverka mina egna kläder. Jag rekommenderar starkt att söka denna utbildning, med eller utan erfarenhet, för oavsett vilken nivå du är på lovar jag dig att du kommer utvecklas och ha ett fantastiskt år med underbara lärare”.

Nanna Hansen

Nanna Hansen

vidareutvecklade sina färdigheter inom konstruktion

Nanna Hansen bor i Köpenhamn och började pendla över sundet för att studera på Tillskärarakademin Malmö. Då hade hon redan en kandidatexamen som textilkommunikatör och hade också arbetat som design- och produktionsassistent för det danska varumärket Fonnesbech. Nu drömmer hon om att starta sitt eget varumärke men vill först samla på sig så mycket erfarenhet som möjligt genom att arbeta som designer för andra.

”Jag valde att börja på Tillskärarakademin för att vidareutveckla mina färdigheter inom konstruktion och det var det bästa alternativet jag hittade i jämförelse med utbildningarna i Danmark. Jag har stortrivts på Tillskärarakademin eftersom jag tycker att deras tillvägagångssätt har varit bra i jämförelse med vad jag tidigare har fått lära mig. Jag har haft en tydlig fördel eftersom jag arbetat med konstruktion tidigare, men lärarna har varit riktigt bra och tagit hänsyn till mina färdigheter och jag har ändå lärt mig mycket nytt. Utbildningen är intensiv och du lär dig så mycket på kort tid, vilket också gör att du snabbare kan ta reda på var du vill vara i textilindustrin. Det ser jag som ett stort plus. Genom utbildningen i mönsterkonstruktion får du en gedigen grund att bygga vidare på”.

Blenda Nilsson

Blenda Nilsson

fick anställning på H&M:s huvudkontor i Stockholm

Blenda Nilsson studerade på Tillskärarakademin Malmö under 2015-2017. Hon läste först utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris och fortsatte sedan till påbyggnadsutbildningen Produktutvecklare/Design. Efter avslutat utbildning jobbade hon på ett skrädderi i Simrishamn för att tillämpa sina nya kunskaper. Idag är hon anställd som konstruktörsassistent på H&M:s huvudkontor i Stockholm där hon arbetar med konstruktion och passform.

”Min tid på Tillskärarakademin öppnade upp dörrar till väldigt roliga samarbeten och uppdrag. Jag är väldigt glad att jag valde att läsa även tredje terminen. Kunskaperna från utbildningen har jag stor nytta av i mitt dagliga arbete. Att få ett plagg att passa en stor målgrupp är en utmaning och utan mina kunskaper från Tillskärarakademin hade det inte varit möjligt”.

Malin Horne

Malin Horne

utvecklade sitt intresse för scenkostym

Redan som barn hade Malin ett intresse för att teckna, ofta mangafigurer med historiskt inspirerande kläder. Just historia och tidsepokers olika klädstilar fascinerade och hon började även sy medeltidsinspirerade kläder till sig själv. Då Malin ville förbättra sina kunskaper inom sömnad fick hon tipset av bekanta att söka sig till Tillskärarakademin och påbörjade sin utbildning 2018. Därefter fick hon praktik i syateljén på den västerninspirerade temaparken High Chaparral i Småland.

”Att studera på Tillskärarakademin var ett underbart år och perfekt för mig. Jag lärde mig mönsterkonstruktion från grunden och har fått verktyg för att testa mig fram och experimentera vidare. Den bästa avslutningen på utbildningen var att få designa och sy min egen kollektion. Jag kommer nu söka mig vidare till utbildningar inom just scenkostym och historiska kläder”.

Bilder från skolan