Tillskärarakademin Malmö

Projektarbete

Brudkläder av återvunnen textil

Under höstterminen 2020 deltog elever på utbildningen Mönsterkonstruktion/Direktris i ett spännande samarbete tillsammans med Elis Textil Service (tidigare Berendsen) i Malmö. Detta för att använda sin kreativitet för att skapa innovativa brudkläder av uttjänta lakan, handdukar och dukar.

Eleverna arbetade tillsammans i mindre grupper och i december genomfördes en coronasäker modevisning via Zoom där de fick visa upp sina kreationer, berätta om tanken bakom och vilka utmaningar de stött på i sitt arbete. Bilderna är från catwalken vid detta tillfälle.

Elis Textil Service hanterar varje år mer än 75 000 ton arbetskläder, lakan, handdukar, hygienutrustning och mattor åt hotell, restauranger, vårdgivare, industrier och fastighetsägare. Med 70 års erfarenhet av cirkulära hyrlösningar – och genom att äga hela kedjan från design till logistik, tvätt och återvinning -har företaget en stor erfarenhet av att optimera både miljöprestanda och effektivitet.

Design för klädmärket Manér

Manér är det Malmöbaserade klädmärket som designar och syr alla sina plagg som ett led i strävan att minimera företagets miljöpåverkan. Under hösten 2020 deltog eleverna i utbildningen Produktutvecklare/design i ett samarbete tillsammans med Manér. Det innebar att de skapade så kallade ”tech packs” med plagglistor, måttlistor och andra väsentliga detaljer för varje enskilt plagg. Dessutom gjorde varje projektgrupp en säljpärm för att visa upp kläderna som de hade designat.

Riktlinjen för uppdraget var kläderna som ritades skulle passa Manér som varumärke. Efter avslutat samarbete har företaget nu möjlighet att använda sig av elevernas arbete i kommande produktioner.

Bilder från skolan